P.S. ku pandemickým opatreniam

Prečítať článok:

Rýchlosť čítania:


Ako spoznať právneho experta?

Doba koronavírusových opatrení je snáď už za nami. Napriek tomu sa chceme k tejto téme ešte vrátiť. Ale len čisto akademicky. V súvislosti s predpismi vydanými za účelom obmedzenia šírenia choroby sa totiž objavilo množstvo právnych expertov. Títo častokrát tvrdili, že poznajú právo, vedia, čo je v ústave a že protipandemické predpisy sa jej priečia. A sú teda neplatné a nie je treba ich rešpektovať. V našej kancelárii sme sa nikdy ústavnosťou týchto predpisov nezaoberali. Napriek tomu môžeme s čistým svedomím povedať, že samozvaní experti, ktorí navádzali na nerešpektovanie pandemických opatrení (kvôli údajnej ich protiústavnosti), žiadnymi právnymi expertmi nie sú. Práve naopak, právu vôbec nerozumejú. Ak by totiž právu rozumeli, nikdy by nič podobné netvrdili.

Právo je ľudským výtvorom a odrážajú sa v ňom všetky nedokonalosti jeho tvorcu. Často je plné rozporov. Často nie je jasné, ako ho máme vykladať. Na riešenie takýchto sporných situácií vynašli ľudia špecifický nástroj – súdy. Jedine ony smú záväzne povedať, čo vlastne zákon hovorí. Jedine ony smú povedať, ako má byť ten-ktorý spor vyriešený. Jedine ich názory majú právnu silu a sú vynútiteľné štátnou mocou. Názory všetkých nás ostatných sú len názormi. Bez právnej relevancie. Ak by si každý mohol vykladať zákony záväzne podľa seba, ľudská spoločnosť by sa prepadla chaosu.

Vo sfére prírodných zákonov (ktoré sú dokonalé) nie je nič, čo by sa podobalo súdom. Videli ste niekedy dvoch fyzikov súdiť sa o výklad prírodného zákona? Preto je jasné, že ak niekto tvrdí, že nejaké pandemické (alebo akékoľvek iné) opatrenie je protiústavné, je to len jeho názor. A ostane to jeho súkromným názorom dovtedy, kým súdy nepovedia niečo iné. Ak dotyčný tvrdí opak, vôbec nie je expertom. Alebo, a to je možno ešte horšie, jeho motiváciou nie je túžba hovoriť pravdu .

* Právne rady zadarmo? Áno, v našom newslettri! Prihláste sa na jeho odber na stránke vyššie a dostávajte od nás pravidelne praktické a užitočné rady a tipy.

Značky: , , ,

Máš rád výzvy a chuť neustále napredovať?

Pridaj sa k nám a pracuj s nami

Viac informácií
Napíšte nám

Ak máte akúkoľvek otázku, napíšte nám a my sa Vám ozveme.

    Podmienky ochrany osobných údajov nájdete TU